10 Buku Wajib Di Baca Oleh Setiap Eksekutif Dunia Korporat

INSPIRASI BOLEH BUAT ANDA PERGI JAUH

Apabila kita menamatkan pelajaran di universiti dan langkah seterusnya dalam hidup anda adalah fasa yang amat penting. Bagaimana anda melakukan anjakan dalam minda, tingkahlaku bermula saat itu, menentukan masa hadapan anda seterusnya. Tak kira anda adalah pelajar terbaik di sekolah ataupun universiti, memulakan hidup sendiri pada fasa ini adalah satu perjuangan yang bermula dari bawah.

Proses pembelajaran berterusan, pembentukan tingkahlaku dan habit yang bermula ketika umur awal 20 -30 tahun adalah amat penting. Ia bakal mencorak bagaimana kehidupan anda puluhan tahun mendatang.  Pernah dengar quotes ini?

“Do something today that your future self will thank you for”

Belajar dari pengalaman orang yang pernah melalui zaman susah payah ini hingga berjaya, adalah satu tindakan bijak. Banyak tokoh perniagaan, usahawan, motivator membukukan pengalaman hidup mereka; seperti Robert Kiyosaki, Richard Branson, Brian Tracy, Syed Mokhtar Al-Bukhary, Lim Goh Tong dan lain-lain.

Jadi, kami senaraikan 10 buku bertaraf ‘international bestseller” yang ditulis oleh mereka yang melalui pengalaman hidup dari bawah hingga ke tangga korporat, dan berjaya dalam bidang masing masing. Seperti ribuan pembaca lain, kami pasti buku-buku ini dapat bantu anda memulakan kehidupan anda dan kerjaya anda.

#1 : Eat That Frog – Brian Tracy (Edisi BM)

2016_1_Eat_That_Frog__BM_rm15Produktiviti adalah segala galanya. Individu yang berjaya memastikan dirinya sentiasa bermanfaat. Dalam masa yang tertentu, orang yang produktif dapat menyelesaikan banyak urusan. Rakyat malaysia mahukan waktu kerja 6 jam sehari seperti mana warga sweeden. Untuk situasi itu menjadi kenyataan, skill meningkatkan produktiviti perlu diperolehi. Buku ini membawakan tips dan tricks untuk meningkatkan produktiviti individu, mengubah mind set bahawa anda perlu masa yang banyak untuk menyelesaikan sesuatu tugas, cara terbaik menyusun prioriti dalam tugasan, dan cara menghapuskan ‘procrastination’ dalam tugasan anda.

#2 : Rich Dad Poor Dad Increase Your Financial Intelligence (Edisi BM)

2016_1_Increase_Your_Financial_IQ-rm30No Debt, No Cry’, barangkali ini adalah quote yang sesuai untuk menggambarkan situasi ramai rakyat malaysia, tertutamanya yang baru memulakan fasa hidup berkerja dan berkeluarga. Individu yang mampu menjalankan tugas kerja dengan cemerlang dan berkesan, lazimnya mempunyai pengurusan kewangan yang baik. Jadi, nulakan perubahan dalam diri anda, dengan mendapatkan ilmu pengurusan kewangan dan hutang yang berkesan. Hidup anda aman tanpa masalah kewangan dan ia membantu anda fokus dalam kerjaya anda.

#3 : Think and Grow Rich – Napoleon Hill (Edisi BM)

Think_And_Grow_Rich-RM29.90Jika anda sudah memulakan kerjaya anda di sektor korporate, servis, perniagaan, anda pasti sedar bahawa kemahiran interpersonal  & skil pengurusan emosi adalah sama pentingnya dengan kemahiran teknikal yang lain yang mereka disenaraikan di resume anda.

Buku ini menekankan tentang menerangkan satu pelajaran yang dipelajari penulis untuk  bangkit dari kemiskinan ke puncak kekayaan, dan sesiapa sahaja boleh berjaya. Dengan kombinasi pelbagai skil, seseorang yang mungkin di anggap ‘average’ boleh mengeluarkan potensi diri nya untuk berjaya. Buku klasik terbitan tahun 1937 ini menjadi salah satu buku utama dalam genre ‘business’, ‘management’ dan ‘self help’.

#4 : How To Win Friends and Influence People – Dale Carnegie (Edisi BM)

HOW_TO_WIN_FRIENDS_AND_INFLUENCE_PEOPLE_RM28Keyakinan diri yang tinggi, skil interpersonal, kebolehan menyampaikan mesej dengan baik dan mempengaruhi audiens adalah paket terbaik yang boleh dipunyai oleh seseorang. Buku yang ditulis oleh guru psikologi & ‘presentation skil’ ini menulis tentang psikologi interaksi dan pergaulan seharian dan bagaimana memahami attitude orang sekeliling untuk menyampaikan mesej dengan baik & sekaligus mempengaruhi audiens.

Buku ini juga berkongsi bagaimana untuk mengatasi konflik dan membina hubungan yang baik dengan orang sekeliling, rakan sepejabat, ‘managers’ dan ‘team members’. Bacaan ini pasti membuka perspektif baru kepada anda  dan seterusnya membantu anda meningkatkan prestasi kerja anda.

#5 : Start Where You Are – Chris Gardner (Edisi BM)

START-WHERE-YOU-ARE-RM35Sejak Chris Gardner melakukan transformasi daripada menjadi bapa tunggal yang hidup merempat di jalanan kepada jutawan, diabadikan dalam buku bestseller Nombor #1 New York Times yang berjudul The Pursuit of Happyness yang kemudiannya difilemkan dengan menggunakan judul yang sama, beliau dibanjiri dengan dua soalan. “Bagaimana kamu melakukannya?” dan “Bagaimana saya boleh melakukannya juga?”. Start Where You Areadalah jawapan Chris Gardner kepada dua soalan di atas. Dengan memfokuskan kepada isu sebenar yang memberi kesan kepada individu daripada pelbagai latar belakang, beliau sudah menyediakan peta menuju kejayaan. Buku ini menyertakan 44 pengajaran hidup yang menunjukkan kepada kita bagaimana menggunakan sumber yang tidak terbatas yang wujud dalam diri kita supaya bergerak ke satu arah, iaitu melangkah ke hadapan.

#6 : Speak To Win – Brian Tracy (Edisi BM)

Speak-to-Win-rm20Orang berjaya tahu apabila bijak berkomunikasi dapat membantu kita meraih penghormatan, menjadi aset berharga syarikat, mendapat bisnes baru, dan membantu mendapat perhatian orang berpengaruh yang boleh membuka pintu penting kepada kehidupan dan kerjaya. Selain daripada itu, keupayaan berucap dengan yakin kepada sebarang saiz ataupun jenis audiens adalah kunci utama bagi mendaki tangga profesional.

Di dalam Speak to Win, beliau mendedahkan teknik yang boleh digunakan bagi membentang dengan penuh mantap dan bercakap penuh persuasif. Buku ini juga mengajar bagaimana tampil yakin, positif, dan tenang walau siapa pun audiens. Bagaimana seorang pembentang yang hebat menggunakan bahasa badan, props, dan teknik vokal supaya audiens tertarik, mengurus audiens yang skeptikal dan menguasai skil menukar minda audiens mengenai subjek yang kritikal demi kejayaan anda.

#7: Predictable Results in Unpredictable Times – Stephen R Covey & Bob Whitman (Edisi BM)

2016_1_predictable results in unpredictable times_RM23Bagaimanakah anda dan organisasi dapat kekal sukses setiap saat? Tahun 2016 menyaksikan banyak syarikat gergasi dunia tersungkur. Berjuta-juta pekerjaan lenyap. Ekonomi baru yang luas tiba-tiba muncul dengan sekelip mata. Pasaran kerjaya dan perniagaan amat kompetetif. Bagaimana untuk pastikan anda sentiasa di hadapan dalam membuat keputusan dan menentukan hala tuju anda? Buku ini ada jawapannya!

#8: The 7 Habits of Highly Effective People – Stephen R Covey (Edisi BM)

The 7 Habits of Highly Effective People-rm29Sebagai individu dewasa yang bertanggungjawab mementukan hala tutu sendiri, amat penting untuk seseorang menyedari bahawa hidup ini bukan sekadar berlaku secara kebetulan. Secara sedar ataupun tidak, jalan hidup kita ini sebenarnya diatur oleh kita sendiri. Kita memilih untuk gembira, bertegas mahupun bertahan. Kita jugalah yang memilih untuk gagal, takut, dan bersedih. Pilihan di tangan kita. Masalah kita adalah apabila kita silap membuat pilihan, kita berputus asa dan memilih untuk membiarkan kesilapan itu mencorak masa depan kita. Membentuk sikap dan kelakuan yang efektif penting menentukan kejayaan seseorang individu, samada anda seorang pekerja, ibu bapa, guru, serta pelajar.

Buku ini menggariskan huraian praktikal yang baik bagi 7 tabiat efektif, iaitu; Sikap Pro-aktif, Mulakan Dengan Matlamat di Minda, Utamakan Perkara Penting Dahulu, Fikirkan Menang-Menang, Usaha untuk Memahami Dahulu, Kemudian untuk Difahami, Hubungan Sinergi. Semua skil ini adalah diperlukan untuk membentuk sikap dan minset anda untuk terus maju dalam kerjaya, bukan?

#9: Who Moved My Cheese – Dr Spencer Johnson (Edisi BM)

Who_Moved_My_Cheese_rm29Tahun 2016 ini, bank situasi berubah. Suasana kerjaya, pasaran adalah lebih kompetetif. Bagaimana kita memperbaiki skil kita agar sentiasa dapat memenuhi kehendak peserkitaran. Perubahan tidak dapat ditahan. Apabila terpaksa berubah, kita menjadi mangsa. Apabila kita pilih untuk berubah, kita menjadi berkuasa. Kita mempunyai kuasa untuk menentukan matlamat hidup dan mencapai impian kita. Dalam alam dunia yang sentiasa berubah ini, pasti ada kelebihannya apabila kita belajar beradaptasi dan sedia menikmati perkara yang lebih baik.

Who Moved My Cheese? ditulis dengan genre metafora, iaitu cerita mudah difahami, tentang misteri kehilangan keju dalam dunia tikus. Mulakan perubahan dengan membaca buku ini, Who Moved My Cheese? Ceritanya mudah difahami, namun impaknya sangat berkuasa. Berubahlah sebelum terlambat dan jangan terperangkap dalam zon selesa, kerana dunia di sekitar anda sentiasa berubah!

#10: Awaken the Giant Within  – Tony Robins (Edisi BM)

Awaken_Giant_Within_rm35Menerusi buku Awaken the Giant Within, Anthony Robbins akan membantu kita mengejutkan kuasa hebat yang selama ini tidur dalam diri kita. Dengan mengamalkan prinsip asas dalam penguasaan diri, kita semua dapat memacu dan membentuk masa hadapan yang kita impikan, sebagai individu yang akan menentukan masa depan sendiri dan keluarga. Dari sekecil kecil aspek seperti mengenali kekuatan dan kelemahan diri, sehingga bagaimana membuat keputusan yang memberi kuasa dalam hidup, kesemuanya ada dihuraikan dalam buku ini. Masih belum terlambat untuk mengeluarkan potensi sebenar hidup anda. Hidup ini terlalu pendek untuk sesuatu yang hambar, rutin dan membosankan!

Kebanyakkan buku buku ini adalah bertaraf international bestseller, yang telah diterjemah ke Bahasa Malaysia, untuk manfaat lebih ramai masyarakat massa tempatan. Jika anda perlukan sinopsis, reviu ataupun rekomendasi buku sebagai bahan bacaan dan rujukan, kami sedia membantu! 🙂

warungbooku