8 Perkara yang Mesti Anda Buat Ketika Umur 20an

#1 – MENGEMBARA SOLO ATAU DUO.

Masa mengembara secara solo ini boleh digunakan meneliti semula tujuan, matlamat, dan impian hidup. Anda boleh memikirkan apakah perkara-perkara baru yang iungin anda cuba atau teroka, merasai budaya yang berbeza, belajar bahasa baru dan berjumpa dengan orang yang berbeza. Kembara sebegini memberi banyak peluang untuk anda, dan ruang untuk penambahbaikan agneda membangunkan pencapaian peribadi. Mengembara  bersendirian akan mengajar anda bagaimana bebas dan yakin diri d membuat keputusan.

#2 – ‘CARILAH’ DIRI ANDA.

Kerap kali kita meletakkan prioriti masa kita untuk memenuhi tuntutan orang lain, contohnya tanggungjawab kepada keluarga, majikan, ibubapa rakan dan lain lain. Masa pula seolah berjalan dengan laju, jika kita tidak berhenti dan tentukan masa untuk ‘mencari’ diri sendiri, kita hanya akan gunakan masa untuk orang lain, dan bukan diri sendiri. Cipta masa tertentu dimana anda memutuskan diri anda dari komitmen luar, untuk berikan fokus kepada diri sendiri. Contohnya, dalam masa 7 hari, tetapkan 1 kali untuk menilai objektif, agenda, impian yang anda mahukan untuk diri sendiri. Umur 20-an adalah masa terbaik untuk behenti dan berfikir sejenak ke mana arah hidup, apa impian yang ingin dicapai. Tanpa menentukan destinasi impian yang penting untuk diri sendiri, kita akan menjalani hidup mengikut ‘flow’, tanpa tujuan jelas. Apa yang anda perlu tentukan dan fikirkan?

Apa impian hidup anda?

Apa  perkara-perkara yang membuat anda berasa gembira?

Apa kekuatan diri anda? Bagaimana nak pertajamkan lagi kekuatan yangs edia ada.

Apa kekurangan diri yang perlu diperbaiki? Jangan pernah puas dengan prestasi serdahana atau ala kadar, kita menjadi versi diri yang terbaik.

#3 – AKRAB DENGAN BUKU

Buku adalah sumber utama dalam mendapatkan ilmu dan skil baru. Umur 20-an adalah peluang dan masa terbaik untuk anda menetapkan skil baru yang anda perlu asah dan ilmu terbaru yang perlu anda dapatkan, terutamanya jika anda baru saja bergelar graduan dan mahu melangkah ke alam pekerjaan. Skil yang banyak di kongsi melalui buku, adalah seperti mengurus kewangan, masa, memperbaiki produktiviti, presentation skills, menulis, skil mengurus dan melaksana projek, dan pelbagai lagi skill penting.

#4 – BUANG NEGATIVITY

Amat penting untuk anda memilih dan bersama dengan orang-orang yang positif dalam hidup anda. Bergaul dengan orang yang anda contohi, hormati  dan mahu berjaya seperti mereka. Anda tidak perlu meniru mereka sepenuhnya; tetapi yang penting ialah anda belajar daripada mereka. Orang yang berjaya dan positif akan memberi motivasi kepada anda dan mengingatkan anda bahawa anda berada di landasan yang betul. Mewujudkan persekitaran yang positif di sekeliling anda menarik kejayaan dan ia membuatkan perspektif anda terhadap hidup lebih jelas. Jadi tidak pernah membazirkan ruang dalam kehidupan anda untuk anasir atau ‘vibe’ negatif.

#5 – JANGAN TAKUT AMBIL RISIKO

Jika anda bosan dengan situasi anda berada sekarang, ini adalah masa yang tepat untuk nilai semula keadaan anda. Belajar untuk menimbang pro & con (kebaikan dan risiko) perkara yang berlaku di sekeliling anda. Kejarlah apa yang membuat anda bahagia. Berani untuk berhenti dan memulakan sesuatu semula.

#6 – IMBANGKAN KEHIDUPAN PERIBADI DAN PROFESIONAL

Amat penting untuk kita menguasai skil pengurusan masa. Mempunyai masa untuk diri sendiri, keluarga anda dan masa untuk belajar skil baru untuk membangunkan prestasi diri anda. Bagaimana anda persiapkan diri dengan skil baru, boleh dipelajari dari lelaki ini.

#7 – LAZIMI UCAPAN “TERIMA KASIH”

Berikan ucapan ini kepada mereka yang melakukan sesuatu atau berkorban untuk anda. Ibu bapa, kawan-kawan, guru, rakan sepejabat, majikan, pekerja, pelajar, pekerja sokongan dan pelbagai lagi golongan yang mungkin memberi manfaat dan mengajarkan anda ‘sesuatu’.

#8 – BERHENTI MERUNGUT & BERI ALASAN

Jangan berfikir tentang perkara yang anda tidak boleh berubah. Tumpukan perhatian anda pada perkara yang anda boleh lakukan. Beri ganjaran kepada diri anda apabila anda telah mencapai kejayaan kejayaan kecil. Dalam usaha untuk menjadi berjaya, anda mesti menerima dan ‘adapt‘ kepada perubahan dan tidak hanya merungut dan memberikan alasan. Dr Spencer Johnson menggambarkan dengan baik tentang skil menerima perubahan, dalam kisah tikus dan keju ini.

 

Bagaimana ‘Virtual Assistant’ Bantu Bentuk Tabiat Membaca

Seronok, bukan jika kita ada ‘seorang’ pembantu yang setia mengingatkan kita perkara-perkara penting dalam hidup terutamanya jika anda ada sasaran penting yang ingin di capai.

Saban tahun, anda menetapkan azam untuk membaca lebih banyak buku, tetapi kerana kerja dan tanggungjawab yang banyak, rutin membaca buku hampir dilupakan. Untuk membaca banyak buku, menetapkan sasaran/target adalah langkah pertama dan paling penting, sebagaimana kami kongsi di sini. Di samping kemahuan, azam dan willpower yang tinggi, anda perlukan juga pembantu atau assistant untuk sentiasa mengingatkan anda target yang anda tetapkan pada awal tahun. Menetapkan target adalah langkah paling penting untuk menjayakan apa-apa misi atau projek dalam aktiviti anda.

Kami amat teruja untuk berkongsi dengan anda, salah satu virtual assistant yang merupakan produk Google dalam Google Calendar ini. Awal tahun, adalah masa terbaik menetapkan sasaran, target, misi yang ingin anda capai apabila penghujung 2017 muncul nanti.

Virtual Assistant yang kami maksudkan boleh didapati di aplikasi Google Calendar. Bagi pengguna telefon pintar dengan perisian Android, anda boleh gunakan kemudahan ini.

Langkah-langkah mudah untuk anda lakukan agar Virtual Assistant anda dapat membantu anda mencapai target atau sasaran dengan efektif.

1.  Muat naik aplikasi “Google Calendar” di Playstore telefon pintar anda.

 

Buka aplikasi ini dan semak agenda bulanan yang telah di simpan di kalendar peribadi anda, termasuk cuti umum. Lihat & tekan tanda “+” di bahagian bawah kanan kalendar anda

2. Pilih GOAL

Google Calendar akan keluarkan 3 pilihan untuk anda tetapkan, samada GOAL, REMINDER atau EVENT. Reminder dan Event lazim kita gunakan untuk mengingatkan kita tugasan tertentu atau program yang perlu kita hadiri. Feature yang ingin kami kongsikan khas untuk anda yang mahu pupuk dan jadikan membaca buku sebagai tabiat iaah GOAL. Pilih GOAL.

3. Tetapkan Sasaran (GOAL) Spesifik

Anda akan di bawa ke langkah seterusnya, senarai cadangan GOAL atau SASARAN di berikan, seperti yang dipaparkan dalam gambar di bawah. Pilih ‘ME TIME’. Dengan ini, Virtual Assistant anda tahu yang anda perlukan bantuan untuk memastikan ada beberapa minit atau jam dalam sehari yang mana anda perlu bersendiri dengan hobi atau aktiviti kegemaran seperti membaca buku, do nothing, atau personal regime yang lain.

4. Pilih “Read” Sebagai Sasaran Spesifik

Labur sedikit masa, wang dan tenaga untuk menambah baik dan membangunkan diri anda. Salah satu caranya ialah dengan membaca. Terlalu banyak manfaat dari tabiat membaca yang dapat diperolehi. Samada anda seorang pelajar, eksekutif muda, usahawan, aktivis, surirumah ataupun pesara, membaca buku adalah masa bersendirian yang wajib diperuntukkan.

Jangan biarkan usia berlalu sia-sia dengan aktiviti rutin yang hanya meletakkan anda di takuk lama. Bangkit, tambah ilmu dan perbaiki personaliti anda dengan membaca buku.

5. Tentukan Kekerapan

Tetapkan kekerapan untuk membaca buku yang praktikal untuk anda. Mulakan dengan sasaran yang berpatutan, dan tidak keterlaluan sehinggan mengganggu rutin harian anda, sebagai contoh ‘1 Kali Dalam Seminggu”

Setelah anda selesa dengan rutin baru anda ini, anda boleh tingkatkan sasaran anda kepada “3 Kali Seminggu”

6. Tentukan Tempoh

Tetapkan berapa lama masa yang ingin anda peruntukkan untuk membaca dalam satu sesi. Contohnya 30 minit dalam satu sesi.

Pastikan anda letak jauh-jauh telefon pintar anda ketika sesi membaca ini berlangsung. Hanya 30 minit! Jika anda komited dengan membaca buku sahaja semasa 30 minit yang ditetapkan ini, kami jamin anda pasti dapat tetapkan target untuk meneroka dan membaca pelbagai buku. Tips penuh, kami anda kongsikan di sini.

7. Tentukan Waktu Terbaik

Bergantung kecenderungan anda, anda boleh tetapkan bilakah masa yang ideal untuk membaca buku.

Untuk mula membentuk tabiat baru, consistency amat penting. Ia perlu dilakukan pada waktu yang sama supaya mudah anda mengenalpasti adakah rutin ini ideal untuk anda, atau perlu perubahan.

Jika anda seorang yang suka melakukan aktiviti di awal pagi, aktiviti membaca buku boleh diselitkan selama 30 minit selepas solat subuh, contohnya.

8. Lihat Kembali Rumusan ‘Goal’ Anda

Setelah semua setting di tentukan, Google Calendar merumuskan plan sasaran anda. Anda boleh ubah atau meneruskan seperti dirancang.

9. Semak ‘Setting’ Sekali Lagi

Tentukan setting bagaimana anda mahukan Virtual Assistant ini membantu anda. Bagaimana dan bila peringatan harus di berikan kepada anda.

Sepanjang anda menggukana aplikasi ini, anda bebas untuk pilih mengikut, atau memilih masa lain (defer) untuk melakukan rutin membaca ini.

Istimewanya, lebih kerap anda gunakan Google Calendar, Virtual Assistant anda dapat ‘memahami’ tabiat dan kecenderungan anda dengan menyimpan maklumat bagaimana anda memberi respon kepada ‘Goal’ yang anda tetapkan ini.

Virtual Assistant anda boleh mencadangkan masa yang lebih sesuai jika mendapati anda kerap defer jadual membaca anda.

10. Selesai!

Kembali ke Google Calendar anda dan lihat rutin-rutin baru yang telah anda tetapkan. Selamat mencuba!

Cara Kumpul Dana Beli Buku Dengan Mudah

Seperti mana makanan dan minuman adalah santapan fizikal yang penting, buku dan bahan ilmiah adalah santapan minda, yang sama penting, tetapi kerap kali di abaikan kerana tiada bajet.

Kadangkala, ia bukanlah masalah ‘tiada duit’, tetapi mungkin terkhilaf priority dalam merancang kewangan. Tidak kira berapa gaji atau elaun bulanan kita, amat penting kita mengasingkan sejumlah wang untuk membangun dan membina minda kita, melalui buku, makalah, dan bahan ilmiah lain.

Selain daripada membeli buku, ada banyak option lain untuk mendapatkan buku, contohnya melalui servis sewaan buku, atau lebih baik lagi, jika berpeluang untuk ke perpustakaan awam di daerah anda – dapatlah pinjam buku secara percuma!

Bagi yang memilih untuk membeli buku, tetapi selalu sahaja gigit jari kerana ada masalah tidak cukup wang, boleh lah cuba kaedah simpanan begini:

Langkah 1: 

Dalam bajet bulanan anda, setelah diasingkan peratusan untuk simpanan, elaun keluarga, bayaran sewaan rumah dan kereta, sudah pasti peratusan yang tinggal adalah untuk perbelanjaan bulanan seperti makanan, hiburan, dan lain lain. Dari peruntukan perbelanjaan ini, setiap kali berbelanja dengan duit note RM100, RM50,RM20 atau RM10, dan menerima baki dalam bentuk RM5, pastikan ada asingkan note RM5 tersebut dalam tabung lain.

Langkah 2:

Jangan belanjakan note RM5 yang diasingkan. Kuatkan keazaman dan tahan kehendak anda!

Langkah 3:

Pastikan anda menggunakan tabung yang lutsinar (transparent), samada bekas plastik atau kaca. Mengapa? Kerja mengasingkan note RM5 ini bukannya mudah, ia memerlukan keazaman yang tinggi untuk tidak membelanjakan.

Dengan menggunakan tabung transparent, anda dapat lihat bilangan duit yang dikumpul yang bertambah setiap hari dan ini dapat memberi motivasi untuk kumpul lebih banyak hingga capai target anda.

Langkah 4:

Anda kumpul hingga hujung bulan, setiap bulan hingga mencapai target yang anda tetapkan.

Kesimpulan

Gunakan simpanan RM5 ini untuk invest pada diri anda – dapatkan ilmu, beli buku, ke seminar ilmu dan macam macam lagi.

Kami gunakan cara ini ini utk beli buku setiap bulan. Kalau tidak banyak pun, pasti ada sejumlah wang utk dibelanjakan beli sebuah buku dalam masa sebulan.

Mudah sahaja tips ini, anda boleh pilih samada nak kumpul note RM5 atau note lain seperti RM1 atau RM20.

Bila saya kongsi dengan kawan-kawan saya yang juga #kakibuku, mereka excited kerana tidak menyangka semudah ini cara kumpul dana beli buku. 

Hasil setelah 2 bulan mengumpul RM5. Selamat mencuba!

Cara Mudah Pupuk Minat Membaca Buku

Membaca adalah satu hobi yang baik, malah ia aktiviti yang penting dalam pembangunan intelektual, spiritual dan emosi sesebuah masyarakat. Masyarakat membaca mampu berfikir dengan matang, rasional. Dengan membaca, banyak pertikaian dapat dileraikan, malah yang sesat dapat diluruskan.

Manfaat membaca buku hingga patut dijadikan hobi oleh individu atau sesebuah masyarakat, boleh dibaca di sini.

Bagaimana mahu puluk minat membaca, lebih lebih lagi ia satu hobi yang asing buat anda. Kami kongsikan 8 cara mudah untuk anda cuba:

#1 - PILIH GENRE

Lebih mudah membaca tentang subjek yang kita minati atau punyai kecenderungan. Kenal pasti sekurang kurangnya 3 genre yang diminati, contoh: novel seram/misteri, bisnes & sejarah

#2 - PILIH PENULIS YANG DIMINATI

Selain tentukan genre, boleh juga tentukan penulis yang anda minati dan cari buku-buku yang ditulis oleh mereka. Contohnya, anda merasakan begitu serasi dengan gaya penulisan Hamka, John Grisham, Seth Godin, Simon Sinek, Ainon Mohd dan lain-lain.  Membaca buku dari penulis kegemaran boleh menyebabkan kita rasa selesa dan seronok membaca.

#3 - TETAPKAN TARGET REALISTIK

Memulakan sesuatu hobi baru dengan paksaan atau target yang terlalu rigid tidak membantu anda untuk memupuk minat membaca. Anda akan rasa terpaksa, tersiksa hendak mencapai target. Ini menjadikan pengalaman membaca buku sesuatu yang tidak seronok dan hambar. Hobi membaca buku seharusnya memberikan keseronokkan, ketenangan dan keterujaan setiap kali mula membaca buku baru. Anda telakkan target yang realistik, mestipun kecil. Kita boleh mengubah target ini kepada yang lebih tinggi, setelah kita selesa dengan hobi ini. Contohnya, anda tetapkan untuk membaca 1 buku setiap 2 bulan. Oleh itu, dalam setahun (12 bulan), anda akan membaca 6 buah buku.

#4 – GILIRKAN BUKU YANG DIBACA

Ini bermaksud, jika sekarang anda sedang baca novel fiksyen misteri, buku seterusnya, pilih genre nonfiksyen bisnes. Kemudian, di gilirkan dengan 'graphic novel'. Gilirkan bacaan supaya tidak bosan dan tepu dengan genre yang sama berulang kali.

#5 – PILIH BUKU YANG SERDAHANA

Jangan bermula dengan buku setebal 300 mukasurat ke atas, jika anda baru hendak berjinak-jinak dengan hobi ini. Pilih buku dengan ketebalan serdahana, sekitar 100-200 supaya mudah menghabiskan bacaan dan dapat tingkatkan motivasi diri untuk baca buku seterusnya. Ingat, motivasi anda sangat perlu dijaga diperingat permulaan begini.

#6 – GUNAKAN TOOLS

Laman komuniti seperti Goodreads, Litsy boleh membantu untuk anda simpan rekod dan log bacaan, dapatkan rekomendasi buku dalam genre pilihan, bertukar pendapat dan dapat maklumat tentang bahan bacaan kawan kawan lain. 'Kemeriahan' di laman komuniti ini dapat membuatkan anda teruja mencari buku-buku untuk dibaca.

#7 - PELBAGAIKAN GENRE DAN PILIHAN BACAAN

Terdapat pelbagai genre buku dalam idustri ini dan pastinya ada beberapa genre yang belum pernah anda terokai. Anda boleh cuba terokai kepelbagaian genre ini dan biarkan perasaan ingin tahu yang memimpin anda dalam pemilihan buku. Sains fiksyen,teknologi,  psikologi, sejarah dunia, cerita tokoh, sains politik, antropologi, sastera klasik, novel fantasi, puisi, pemikiran separa kritis, monolog dan lain lain, adalah antara puluhan genre yang boleh anda cuba. Pelbagaikan bahan bacaan anda, barulah seronok dan lebih bersemangat untuk membaca lebih banyak buku. Jika anda sukakan bacaan yang memberi cabaran minda kepada anda seperti di senarai ini, selitkan mana-mana tajuk yang sesuai dalam senarai bacaan anda.

#8 -TINGGALKAN BUKU YANG MEMBOSANKAN

Kalau anda rasakan buku yang sedang dibaca begitu membosankan, tinggalkan dan baca buku lain. Jangan biarkan perasaan 'terpaksa untuk menghabiskan bacaan' membebani tertuatamnya jika buku tersebut gagal menarik minat kita untuk teruskan membaca. Ini boleh membunuh semangat membaca. Sepanjang proses ini, ada boleh pilih untuk lakukan mana-mana dari 25 idea tersenarai di sini, supaya proses membaca buku lebih menyeronokkan.

Jika salah strategi, anda akan rasa 'tepu' membaca dan serta merta mahu berhenti. Ini akan membantutkan usaha anda untuk menjadikan membaca buku sebagai hobi. Meskipun kami ada cara untuk menghilangkan rasa 'tepu' membaca, situasi ini perlulah di elakkan, terutamanya pada peringkat awal usaha anda. 

 Dengan cara dan strategi yang betul, kami yakin buku akan menjadi sahabat baik buat anda, dan pastilah anda dapat banyak manfaat dari hobi ini. Jika anda teruskan hobi ini, dan merasakan anda ada tanda-tanda seperti yang di nyatakan di pautan ini, anda kini secara rasminya menjadi salah seorang bibliofil. Tahniah!

Cara Kreatif Ibu Ini Jadikan Membaca Buku Aktiviti Bersama Keluarga

Ketika melihat gambar yang dikongsikan oleh Puan Siti Zuhrah ini, saya terus rasa gembira dan teruja. Sekeping gambar yang di kongsikan ini membawa banyak makna jika saya mahu memberi tafsiran sendiri.

Saya membayangkan aktiviti ini dilakukan bersama sama sebagai projek kecil mereka sekeluarga. Sebagai anak, pastilah mereka berasa seronok apabila ibu dan ayah juga terlibat bersama mereka.

Saya juga membayangkan mereka sekeluarga cintakan ilmu dan buku.

Saya membayangkan hubungan keluarga mereka rapat dan menyeronokkan, hingga aktiviti membaca buku yang paling mudah pun dilakukan bersama sama.

Kadang-kadang, sebagai ibubapa, kita prihatin dengan hobi anak kita, seboleh-bolehnya kita mahu mereka lakukan perkara bermanfaat, dan dapat menambah nilai kepada mereka. Saban tahun kita bawa mereka ke pesta buku untuk membelikan mereka bahan bacaan yang berkualiti.

Apa yang menarik perhatian saya, Puan Siti Zuhrah pergi selangkah lebih jauh lagi dengan mencipta ‘projek’ ini, bagi memastikan buku-buku mereka sekeluarga akan di baca, di telaah dan tidak berhenti sekadar ‘membeli buku’ sahaja.

Dengan 4 orang sekeluarga, ada 2 kotak disediakan mewakili 2 kategori “The Books We Want To Read” (Kotak #1)  dan “The Books We Finished Reading” (Kotak #2).

Setiap orang dalam keluarga disediakan bahagian (section) dalam setiap kotak. Apabila buku yang mahu dibaca telah selesai, buku tersebut akan dimasukkan ke kotak #2. Ada bahagian untuk Mama, Adik, Kakak & Ayah.

Dengan cara ini, anak-anak pasti teruja, terutamanya jika kotak #1 mereka tinggal sedikit dan berusaha memenuhkan kotak #2. Brilliant!

Saya pasti, ada ramai lagi ibubapa yang mempunyai pelbagai idea kreatif untuk menjadikan membaca buku sebagai hobi yang menyeronokkan dalam keluarga.

Kata Puan Siti Zuhrah dalam status di Facebooknya:

“Pergi pesta buku memang rambang mata dibuatnya. Buku bagus dan harga berpatutan. Belek-belek satu… suka… ambil.

Sejam dua di sana tak terasa. Pulang ke rumah hasil belian memenuhi ruang rak yang masih berbaki. Hati rasa berbunga-bunga melihat deretan warna warni buku pelbagai judul tersusun rapi.

Persoalannya, buku yang dibeli bukan untuk disusun rapi semata tetapi untuk dibaca. Mahu baca itu yang kadangkala menjadi impian yang tak terlaksana. Hari berganti minggu berganti bulan berganti tahun, berkampunglah buku-buku baharu itu di rak. Hati yang membeli ini dihurung rasa bersalah.

Rasa bersalah tak membawa ke mana kerana nanti koleksi akan terus juga bertambah. Bila suka mana boleh tengok-tengok sahaja, mesti mahu memiliki. Jadi, terjadilah begini. Usaha mencabar diri sebenarnya.

Nak membaca seorang diri rasa tak suka. Dalam usaha memintarkan diri perlu juga kita ajak orang lain agar sama-sama pintar. Perjalanan menebus baca baru bermula. Moga menjadi kali ini.

Siapa yang ada rasa yang sama? Sep sikit!”

Menarik, bukan?

Idea ini menyebabkan saya pun mahu ‘tiru’ untuk projek kecil keluarga saya. Terima kasih, Puan Siti Zuhrah. Semoga berpanjangan pahala amal jariah ini buat puan sekeluarga.