10 Idea Aktiviti Seronok Dilakukan Dengan Keluarga

#1 – Aktiviti Treassure Hunt

Sebenarnya aktiviti Tressure Hunt ini boleh membawa keseronokkan kepada ibubapa, dan terutamanya anak-anak. Dengan  tressure hunt, banyak nilai positif dapat diterap, selain dari keseronokkan!

Ibu atau ayah perlu lakukan perancangan sebelum aktiviti bermula.

  • Pilih tema Tressure Hunt
  • Sesuaikan dengan usia-anak-anak
  • Sediakan props untuk pemain untuk tambah keterujaan anak-anak
  • alat: Peta, clues, barang yang disorokkan
  • Hadiah jika dapat selesaikan semua clues

Anak-anak dapat belajar membaca peta yang ringkas, mencambah kemahiran berfikir, berdikari menyelesaikan masalah (clues), berkerjasama, saling membantu dan berseronok!

#2 – Perkemahan Ringkas

Jika rumah anda (atau ahli keluarga lain) mempunyai halaman, sebagai permulaan, bolehlah lakukan perkemahan di halaman rumah. Tinggalkan bilik tidur, pasang kemah, sediakan peralatan perkemahan seperti bekalan makanan, lampu suluh, tikar, stokin. Kenangan ini lebih manis bila anak-anak melihat ibubapa juga seolah sama-sama ‘bermain khemah-khemah’ bersama mereka.

#3 – Lihat Kembali Foto Keluarga #throwback

Gunakan masa yang anda tetapkan, seperti waktu petang dihujung minggu, dengan santai untuk melihat photo keluarga. Gambar ibu ayah, pakcik, makcik, serta atok dan nenek ketika masih muda.

Aktiviti ini menyeronokkan jika dilakukan secara santai dan disertaran pula sedikit kisah disebalik gambar untuk anak-anak.

#4 – Projek keluarga

Antara projek keluarga yang mudah dan murah dilakukan bersama ialah

  • Melukis & mewarna peta
  • Buat sabun natural & homemade
  • Membina semula bandar menggunakan kertas
  • Rantai & gelang menggunakan beads

Pastikan projek yang dipilih bersesuaian dengan minat dan umur anak.

#5 – Buku Skrap!

Buku skrap lebih seronok dibuat bila tiada ‘paksaan’ atau ‘deadline’ seperti kelazimannya di sekolah.

  • Pilih tema buku skrap, contohnya: “Serangga”
  • Bawa anak-anak berjalan di sekeliling taman atau rumah
  • Bawa kamera dan ambil semua gambar serangga yang dijumpai
  • Cetak, tampal gambar-gambar dalam buku skrap dan namakan semua serangga.

Yay, dah siap!

#6 – Cipta kenangan sambil belajar

Pilih perkara yang disukai oleh anak anda.

Contohnya, anak anda sukakan kapal terbang. Bawa anak ke kawasan lapangan terbang untuk lihat pelbagai kapal terbang memulakan perjalanan , terbang semakin tinggi ke arah langit dan  mendarat.

Contoh lain, aktiviti memancing ikan. Anak pasti stronok memilih umpan, memasang umpan, mengail dan meligst ikan-ikan yang berjaya ditangkap.

#7 – Masak bersama-sama

Resepi mudah dan sesuai dengan umur anak, seperti homemade ice cream, popsicle, cookies, pizza, kek batik dan banyak lagi.

#8 – Baca Buku Bersama-sama

Beri peluang anak anda pilih buku kegemaran atau yang baru dibeli, dan gunakan waktu hujung minggu untuk membaca buku bersama mereka. Lakonkan watak, pastikan seronok, pelbagaikan intonasi dan gaya. Jika anda tak biasa, dan perlukan cara untuk diikuti, boleh baca di sini.

Banyak manfaat boleh didapati dari aktiviti ini, anak anda boleh berimaginasi, mengenal ‘vocab’ baru, belajar tentang warna, gaya, watak, membina dialog dan pelbagai lagi. Boleh juga kita selitkan pengajaran dan nasihat.

Ia juga salah satu cara untuk memupuk minat anak anda terhadap buku.

Satu langkah ke hadapan lagi, jadikan membaca buku sebagai aktiviti tahunan, juga satu idea yang baik, seperti mana yang dilakukan oleh ibu ini.

#9 – ‘Pertandingan’ Bercerita

Lebih ramai, lebih seronok. Libatkan anak-anak anda, jiran atau rakan baik disekolah dalam aktiviti ini. Jangan jadikan aktiviti ini sebagai ‘competition’, pastikan santai, menyeronokkan dan penuh gelak ketawa. Untuk permulaan, anda sebagai ibubapa boleh mulakan dahulu. Berceritalah dengan gaya kanak-kanak, pelbagaikan intonasi, banyakkan pergerakkan dan gayakan watak dalam cerita. Kisah seperti Sang Kancil dan Buaya, Monyet Degil, Burung Gagak Yang Bijak, Harimau dan Tikus, Arnab Berlumba Lari dengan Kura-Kura; amat seronok diceritakan dengan kanak-kanak!

#10 – Picnic!

Bawa tikar, bekalan makanan, buku cerita, permainan anak-anak ke pantai atau taman berdekatan, dan ‘enjoy!’

Cara Kreatif Ibu Ini Jadikan Membaca Buku Aktiviti Bersama Keluarga

Ketika melihat gambar yang dikongsikan oleh Puan Siti Zuhrah ini, saya terus rasa gembira dan teruja. Sekeping gambar yang di kongsikan ini membawa banyak makna jika saya mahu memberi tafsiran sendiri.

Saya membayangkan aktiviti ini dilakukan bersama sama sebagai projek kecil mereka sekeluarga. Sebagai anak, pastilah mereka berasa seronok apabila ibu dan ayah juga terlibat bersama mereka.

Saya juga membayangkan mereka sekeluarga cintakan ilmu dan buku.

Saya membayangkan hubungan keluarga mereka rapat dan menyeronokkan, hingga aktiviti membaca buku yang paling mudah pun dilakukan bersama sama.

Kadang-kadang, sebagai ibubapa, kita prihatin dengan hobi anak kita, seboleh-bolehnya kita mahu mereka lakukan perkara bermanfaat, dan dapat menambah nilai kepada mereka. Saban tahun kita bawa mereka ke pesta buku untuk membelikan mereka bahan bacaan yang berkualiti.

Apa yang menarik perhatian saya, Puan Siti Zuhrah pergi selangkah lebih jauh lagi dengan mencipta ‘projek’ ini, bagi memastikan buku-buku mereka sekeluarga akan di baca, di telaah dan tidak berhenti sekadar ‘membeli buku’ sahaja.

Dengan 4 orang sekeluarga, ada 2 kotak disediakan mewakili 2 kategori “The Books We Want To Read” (Kotak #1)  dan “The Books We Finished Reading” (Kotak #2).

Setiap orang dalam keluarga disediakan bahagian (section) dalam setiap kotak. Apabila buku yang mahu dibaca telah selesai, buku tersebut akan dimasukkan ke kotak #2. Ada bahagian untuk Mama, Adik, Kakak & Ayah.

Dengan cara ini, anak-anak pasti teruja, terutamanya jika kotak #1 mereka tinggal sedikit dan berusaha memenuhkan kotak #2. Brilliant!

Saya pasti, ada ramai lagi ibubapa yang mempunyai pelbagai idea kreatif untuk menjadikan membaca buku sebagai hobi yang menyeronokkan dalam keluarga.

Kata Puan Siti Zuhrah dalam status di Facebooknya:

“Pergi pesta buku memang rambang mata dibuatnya. Buku bagus dan harga berpatutan. Belek-belek satu… suka… ambil.

Sejam dua di sana tak terasa. Pulang ke rumah hasil belian memenuhi ruang rak yang masih berbaki. Hati rasa berbunga-bunga melihat deretan warna warni buku pelbagai judul tersusun rapi.

Persoalannya, buku yang dibeli bukan untuk disusun rapi semata tetapi untuk dibaca. Mahu baca itu yang kadangkala menjadi impian yang tak terlaksana. Hari berganti minggu berganti bulan berganti tahun, berkampunglah buku-buku baharu itu di rak. Hati yang membeli ini dihurung rasa bersalah.

Rasa bersalah tak membawa ke mana kerana nanti koleksi akan terus juga bertambah. Bila suka mana boleh tengok-tengok sahaja, mesti mahu memiliki. Jadi, terjadilah begini. Usaha mencabar diri sebenarnya.

Nak membaca seorang diri rasa tak suka. Dalam usaha memintarkan diri perlu juga kita ajak orang lain agar sama-sama pintar. Perjalanan menebus baca baru bermula. Moga menjadi kali ini.

Siapa yang ada rasa yang sama? Sep sikit!”

Menarik, bukan?

Idea ini menyebabkan saya pun mahu ‘tiru’ untuk projek kecil keluarga saya. Terima kasih, Puan Siti Zuhrah. Semoga berpanjangan pahala amal jariah ini buat puan sekeluarga.

Anda Masih Belajar di IPT? Baca 5 Buku Ini Sebelum ‘Grad’

Do something today, that your future self will thank you for

5 buku yang kami rekomen ini mencakupi perancangan dan persediaan yang anda boleh lakukan sebagai pelajar IPT. Selain dari buku nota yang tebal-tebal perlu anda baca, curi masa untuk lakukan persediaan untuk masa depan anda. Seleksi buku ini menyediakan anda para relajar IPT; cara menjana dan menyimpan pendapatan, perancangan kewangan, ilmu membina bisnes, dan persediaan & inspirasi mengembara.

#1 – Enam Angka Menjelang Dua Puluh Lima – Azraei Muhamad

Enam Angka Menjelang Dua Puluh LimaBuku ini ditulis utk SIAPA? Paling ideal dibaca untuk anda yang masih lagi belajar di IPT. Selain dari buku teknikal atau nota pembelajaran, curi curi lah masa untuk baca buku begini, sebagai salah satu persiapan anda menghadapi masa depan yang belum tentu.

Penulis mengkhususkan buku ini untuk budak-budak baru masuk universiti dan teruja dapat duit PTPTN. Untuk budak yang baru masuk kerja dan mengidamkan beli Lancer EVO walaupun gaji masih layak terima BR1M. Untuk yang tengah garu kepala nak cari duit buat kahwin. Untuk yang merungut rumah harga mahal nokhorom dan marah kerajaan tak buat apa-apa. Dan untuk pada (bakal) ibu bapa yang tak puas hati kenapa ibu bapanya dahulu tidak buat simpanan juta-juta masa dia kecil dahulu. Kau nak terus merungut? Atau kau nak mula ambil tindakan dan ubah masa depan? Your future, starts with you today.

#2 – Rich Dad Poor Dad (Edisi BM) – Robert Kiyosaki

RM 21Ramai beranggapan buku ini hanya untuk bacaan orang dewasa yang telah berkerja. Hakikatnya, bila anda telah berkerja, amat surah curi masa untuk membaca! Jadi, semasa anda di IPT adalah waktu terbaik untuk mempersiapkan diri dengan ilmu pengurusan kewangan. Buku Rich Dad Poor Dad adalah buku kewangan terbaik yang sudah berjaya mengubah hidup jutaan pembaca di seluruh dunia. Buku ini mengubah perspektif kita kepada wang dan mengeluarkan kita daripada kitaran sia-sia Rat Race.  Bangun pagi, balik petang, dapat gaji, bayar hutang. Bangun pagi, balik petang, dapat gaji, bayar hutang. Ramai orang terperangkap dalam kitaran sia-sia ini. Lebih awal anda sedar dan bersedia, bukankah lebih baik? Buku Rich Dad Poor Dad membantu kita membina kekayaan berasaskan kewangan yang kukuh, membezakan antara aset yang menambah kekayaan dengan liabiliti yang menghabiskan wang, mencapai kebebasan kewangan dan kepuasan bekerja dan menjadikan wang bekerja untuk kita. 

Kita menghabiskan masa bertahun-tahun di sekolah tetapi tidak belajar apa-apa berkenaan wang. Inilah sebab utama kita menghadapi masalah kewangan. Akibatnya, kita hanya belajar cara bekerja untuk wang, bukannya belajar cara menjadikan wang bekerja untuk kita.” – Robert T. Kiyosaki

#3 – Rancang wang Sejak Jatuh Cinta – Shamsuddin Kadir & Ain Muhammad

RM 25

Zaman sekarang, sudah menjadi trend pelajar IPT bercinta dan rancang untuk berkahwin selepas bergraduasi. Tapi, mereka terlupa satu perkara yang penting sepanjang mereka bercinta, iaitu merancang masa depan kewangan untuk berkahwin dan selepas berkahwin. kata-kata ‘I Love U’ tidak mampu membayar kos perkahwinan, mas kahwin apa lagi kos pampers dan susu anak. Mereka yang bijak tidak akan pernah gagal merancang, walaupun perancangan mereka itu belum tentu berjaya. Begitu juga dalam aspek perhubungan. Bukan mudah mahu merancang perkahwinan yang penuh bahagia, sekiranya tidak dimulakan sejak dari awal jatuh cinta. Rancang Wang Sejak Jatuh Cinta mampu mengelakkan anda daripada terjebak dengan episod masalah kewangan yang berpanjangan, sebaik sahaja bergelar pasangan suami isteri. Malah mengelakkan anda daripada hanya menjadi raja untuk sehari, tetapi menjadi hamba untuk sepanjang hayat.

#4 – Harta Rampasan Perang – Khairul Anuar

Harta Rampasan Perang“Ini buku hartanah untuk golongan muda. 

Mahu saja aku membina semula kampong aku yang telah hilang ini dengan membina semula rumah nenak aku yang telah roboh itu dan menjadikannya untuk sewaan. Mungkin sebelum kampong aku ini hilang menjadi satu lagi taman perumahan, aku akn dapat mendapat menjadikan ia tempat aku berkongsi kenangan yang sedikit aku ada di dalamnya.

Ingat, rumah tidak mudah untuk dipindahkan daripada seorang kepada seorang yang lain. Ada yang berparang dan berpistol untuk mendapat hak untuk sebuah rumah.

Apabila ia diperoleh dan dimiliki oleh seseorang maka ia ibarat Harta Rampasan Perang”

Kalau baca buku sebegini pun tak mahu, jangan dikisahkan bila peratusan pemilikan hartanah bumiputera kekal rendah saban tahun!

#5 – Memulakan Bisnes Sendiri – Ainon Mohd

RM 14

Jangan ingat anda ada diploma atau degree, anda akan terus digajikan oleh syarikat syarikat di luar sana. Kadangkala, walaupun sudah puas menghantar resume untuk memohon pekerjaan tetap, kerja idaman anda masih  belum kunjung tiba. Adalah satu tindakan bijak untuk anda bersedia dengan minda terbuka, untuk mendapatkan ilmu dan lakukan persedian untuk menghadapi sebarang kemungkinan. Paling tidak, dengan ilmu dari buku ini, anda boleh bermula dengan diri sendiri dan menjana pendapatan sendiri. Buku yang dicetak semula ini menyediakan panduan dan tip kepada sesiapa sahaja yang berminat memulakan perniagaan sendiri. Antara perkara menarik yang disentuh di dalam buku ini ialah ciri ciri yang perlu ada untuk usahawan, formula berjaya dalam bisnes, risiko perniagaan, bagaimana menjalankan bisnes part time, memilih jenis & model perniagaan, jenis produk dan servis, apakah perkara baik yang membahayakan bisnes, penyelesaian masalah kewangan bisnes, dan pemilihan rakan kongsi dan bagaimana menghadapi persaingan dalam bisnes. Buku ini ditulis oleh usahawan yang bermula dari bawah dan telah terbukti berjaya.

#6 – Travelog Mr. Traveller – Meor Farid Asyradi Meor Zahidi

RM 25

Travelog MR.Traveller adalah sebuah catatan pengembaraan nekad seorang mahasiswa menaiki kereta api seorang diri mengelilingi benua Eropah secara solo. Menempuh hampir 10, 000 kilometer perjalanan melalui 15 buah negara dengan hanya menggunakan sekeping tiket sahaja. 50 buah kereta api digunakan.

Kenapa kami rekomen buku ini untuk anda yang masih belajar di IPT? Kerana di usia anda, amat penting untuk anda menyimpan cita cita mengembara, tidak semestinya ke Eropah. Dalam buku ini, penulis telah barkongsi segala persediaan rapi yang dilakukan untuk pengembaraan ini, dengan kos yang rendah! Pengembaraan akan membuka minda anda dan pengalaman anda. Jika anda dah baca 4 buku di atas ini, pasti ada sudah cukup duit tabung untuk mengembara seperti tuan penulis ini. Lepas grad, sebelum kerja, pergilah mengembara!

Kalau kamu kembara di luar Eropah, banyak sangat catatan kembara orang muda di pelbagai pelusuk benua untuk dijadikan inspirasi. Cuba lihat di sini.

 

Teman Terbaik Perjalanan & Percutian Anda

6 Buku Temani Perjalanan & Percutian Anda

Hujung tahun adalah masa kebanyakkan rakyat malaysia bercuti bersama keluarga mahupun kawan kawan, samada di dalam negara ataupun di luar negara. Bagi kebanyakkan percutian bajet, mode pengangkutan yang paling popular ialah Keretapi Tanah Melayu (KTM), Bas dan Budget Airline. Tempat percutian yang menjadi tumpuan pula adalah pantai, kerana ia sesuai untuk percutian solo, berpasangan ataupun dengan keluarga.

Sambil berehat & bercuti menikmati pantai, taman, tasik mahupun keindahan di kaki bukit, kami ingin mencadangkan beberapa banan bacaan santai yang dapat menjadi teman sepanjang percutian anda. Untuk tidak menganggu mood dan aktiviti percutian anda, bahan bacaan ini mestilah ringan, saiz serdahana (A5) dan konten nya tidak terlalu berat dan teknikal.

#1: Yak Bok Te (Amin Landak)

Yak Bok Te, Amin Landak, Dubook PressKompilasi kartun dengan kritikan  sosial yang santai dan menghiburkan menyebabkan buku ini amat sesuai menemani anda semasa percutian. Amin Landak mempunyai daya pemerhatian yang amat tajam, dan beliau terjemahkan dengan baik dalam karya kartun beliau. Yang pastinya, setiap kali anda menyelak helaian buku ini, anda pasti tersenyum dan berfikir dek kesinisan dalam mesej yang disampaikan. Anda nak baca karya kartun lain oleh Amin Landak? Klik sini, jom, kita ketawa sama-sama.


#2: About Love (Tere Liye)

About Love Tere Liye

Buku ini adalah kompilasi snippet coretan Tere Liye tentang apa sahaja berkaitan cinta. Bukan sahaja cinta antara lelaki dan wanita, skop cinta yang digarap adalah lebih luas; cinta kepada Tuhan, ibubapa, diri sendiri, keluarga dan pasangan. Sesiapa yang bidas mengikuti karya Tere Liye pastinya arif dengan gaya penulisannya yang halus, ringkas dan tepat masuk ke dalam hati. Konten buku ini amat sesuai bagi anda yang bercuti untuk berehat, mengambil masa untuk diri sendiri untuk bangkit membina kekuatan.


 

#3: Ayah – Sebuah Antologi Cerpen

ayah sebuah antologi

21 kisah coretan tentang insan bernama ayah. Ada coretan yang penuh kasih, rindu, dendam dan penyesalan. Setiap penulis menggambarkan siapa lelaki yang di panggil ayah dalam hidup mereka. Oleh kerana ia adalah himpunan cerpen nolstalgik yang agak ringan, buku ini amat sesuai di baca semasa percutian. Anda boleh menikmati percutian sambil membaca kisah kisah pendek ini tanpa rasa terganggu. Ia mungkin boleh buat anda terinspirasi untuk menukilkan tentang lelaki bernama ayah, dalam hidup kita.


 

#4: Dracula vs. Al-Fateh (Muhd Nur Iman Ramli)

Dracula vs Al Fateh

Bacaan yang sesuai untuk masyarakat umum, lebih lebih lagi jika anda telah menonton filem Hollywood berjudul Dracula Untold (2014). Tidak ramai orang yang meminati sejarah, namun buku ini di tulis dalam bentuk yang lebih santai,  dan tidak terlalu nampak akademik walaupun padat dengan fakta.  Ilustrasi berwana dengan latar belakang gambar di Istana kepunyaan Vlad The Impeler, yang terletak di Romania, butiran ringkas tarikh tarikh penting mampu ‘membawa’ anda jauh menerawang, seterusnya menjadikan pengalaman perjalanan anda lebih menarik. Penulis bijak menggunakan pendekatan ringkasan cerita terlebih dahulu untuk memberi gambaran secara umum dan kemudian menghuraikan setiap sisi penting dalam kisah sejarah ini. Buku sejarah ringkas seperti ini memberi 2 dimensi berbeza; masa lalu dan masa kini yang ada bersama anda.


#5: Membedah P Ramlee (Daniyal Abd Kadir)

Membedah P. Ramlee Daniyal Abdul Kadir

Satu lagi buku yang amat menarik, julung kali ditulis dan diterbitkan. Kebanyakkan kita membesar dengan filem lakonan dan arahan P Ramlee, jadi, kandungan buku ini boleh dikatakan mudah di fahami dan ulasan yang ditulls di garam secara ringkas dan tidak meleret. Ulasan di susun mengikut tajuk filem; seperti Pendekar Bujang Lapok, Nasib Si Labu Labi, Ibu Mertuaku, Ali Baba & 40 Penyamun, Antara Dua Darjat dan lain lain. Sesuai untuk bacaan di dalam bas atau keretapi, mahupun ketika anda santa berehat di tepi pantai. Anda pasti menikmati setiap helaian buku ini, samba tersenyum, termenung mengenang scene dan dialog sedih, lucu yang masih popular hingga kini.


#6: Tora Datang Lagi (Amirul Bozu)

Tora Datang Lagi Amirul Bozu

Jika anda membesar pada tahun 1990-an, buku ini ditulis untuk anda. Ringkas, bersahaja dengan genre nostalgik, buku ini sesuai sekali di baca semasa anda bercuti. Kenangan manis zaman kanak kanak pasti menerpa satu persatu. “We laugh and learn“, itulah yang anda dapat semasa membaca buku ini. Membaca buku ini sama seperti menyusun balik memori hidup semasa zaman kanak-kanak. Kita jumpa semula yang hilang, kita kenang balik yang sudah terlupa, kita bina semula gambaran hidup zaman kanak-kanak dan segala keriangannya…..sambil anda berbaring di pasar putih di tepe pantai.