10 Buku Asal Usul & Perbandingan Agama

 

Compassion and tolerance is not a sign of weakness, but a sign of strength

Di saat isu sensitivi agama di jaja oleh pihak yang mahu menangguk di air keruh, setiap daripada kita wajib mencari ilmu agar kita tidak terpedaya dan sell bertindak dengan asas hujah dan akhlak yang baik. 10 Buku buku ini dipilih untuk menambah nilai pd diri anda dan orang sekeliling dengan ilmu perbezaan agama, supaya kita lebih memahami & menghormati agama sendiri dan orang lain.

Knowledge is power. Andalah duta untuk membawa wajah agama dengan penuh hormat dan kasih sayang kepada penganut lain. Selamat membaca dan berdiskusi secara ilmiah!

 

#1 – Islam The Misunderstood Religion

RM 21

It is surprising that Islam is gaining momentum in the West amidst negative media coverage. The surge of new converts on hostile ground proves that Islam is a true religion that needs reckoning by the West. On 7th October 2002, it was reported in St. Petersburg Times that“Every year, about 20 000 people in the United States convert to Islam, according to a study conducted by the Council on American-Islamic Relations.”

On 22nd February 2004, Nicholas Hellen and Christopher Morgan reported in The Sunday Times that “More than 14 000 white Britons have converted to Islam after becoming disillusioned with western values, according to the first authoritative study of the phenomenon. Some of Britain’s top landowners, celebrities and the offspring of senior Establishment figures have embraced the strict tenets of the Muslim faith.” The intention of writing this book is not to create enmity or dissension, but to convey the truth about Islam. We pray to Allah that it will benefit everybody, Muslims and non-Muslims alike.

#2 – Tuhan Untuk Semua

RM 11

Kenapa hanya Allah sahaja yang dianggap Tuhan?  Bukankah itu tidak adil? Kenapa Allah ciptakan syurga dan neraka? Jika Allah itu berkuasa, kenapa tidak jadikan semua manusia baik-baik? Adakah benar al-Quran datang daripada Allah? Bukankah ia dilihat sebagai sebuah buku yang boleh ditulis oleh sesiapa?”

Buku ini mengupas persoalan dan dakwaan Non Muslim kepada Islam dan menjawab persoalan ini menurut neraca Islam, sains dan logik akal. Turut membincangkan sifat-sifat Tuhan, kewujudan Tuhan, kesahihan al-Quran, kerasulan Nabi Muhammad, wanita dalam Islam dan Jesus menurut Islam.
Sesuai dibaca oleh semua Muslim yang sentiasa berhadapan dengan persoalan yang biasanya timbulkan kalangan Non Muslim dan Muslim yang mempunyai tahap penguasaan agama yang asas. Juga sesuai untuk Non Muslim dan Awal Islam yang menghadapi pelbagai persoalan yang tidak dapat dijawab oleh Muslim secara mudah dan konkrit. Tuhan untuk Semua muncul berasaskan huraian sumber al-Quran dan hadis bagi membuktikan kebenaran yang terselindung di sebalik tohmahan kepada Islam.

#3 – Jesus Adalah Muslim?

RM 15

Mengapa Penulis Menggunakan Nama Jesus Bukan Nabi Isa? Sebahagian pembaca pasti tertanya-tanya, mengapa penulis meletakkan judul buku ini sebagai “Jesus adalah Muslim”? Mengapa penulis tidak menggunakan nama Nabi Isa menggantikan nama Jesus?

Dalam hal ini, umat Islam mengenali Nabi Isa (7-2SM – 30–36M) sebagai nabi dan rasul yang diturunkan selepas Nabi Musa (1391–1271SM) dan sebelum Nabi Muhammad (570-632M). Umat Kristian pula memanggil beliau sebagai Jesus yang bukan sahaja seorang nabi, bahkan jelmaan Tuhan di dunia. Dalam ajaran Triniti, beliau disebut sebagai Tuhan Anak. Al-Quran tidak menyebut Nabi Isa dengan nama Jesus. Nama itu berasal daripada bahasa Yunani (Greek), iaitu bahasa asal Perjanjian Baru. Nama Jesus dalam bahasa Ibrani adalah Yoshua atau Yusa. Dalam Ensiklopedia Lintas Agama yang ditulis oleh Abujamin Roham, orang Kristian menganggap Jesus sebagai Tuhan, bukan manusia biasa.

#4 – Islam Menjawab 20 Hujah Mubaligh Kristian

RM 10

“Dan segala keselamatan serta kesejahteraan pada hari aku dilahirkan dan pada hari aku mati serta pada hari aku dibangkitkan hidup semula.” (Surah Maryam, ayat 33)

Bukankah ayat 33 dalam surah Maryam di atas adalah pengakuan Nabi Isa a.s. sendiri? Pengakuan yang baginda mati pada hari baginda disalib? Sekiranya Al-Quran sendiri mengatakan begini, kenapa kononnya Islam menolak kematian Nabi Isa disalib?

Bagaimana kita sebagai orang Islam ingin menjawab isu ini? Ini baru satu soalan. Di dalam buku ini ada 19 lagi soalan yang menggugat keimanan.

Insya Allah jawapan yang diberikan akan mencerahkan dan memasak kembali iman dalam diri.

 

#5 – Tuhan Lebih Saintifik

RM 16

Dr. Donald merupakan seorang pensyarah muda berketuruna india yang mengamalkan dan memperjuangkan fahaman tidak percayakan Tuhan atau ATHEIS. Dia sangat yakin akan kebenaran fahaman yang dipegangnya dan sering menyellitkan fahamannya di dalam kulliah anatomi kepada pelajar perubatan. Ustaz Hanafi pula begitu taksub dengan aliran tradisional. Sekiranya Dr. Donald menolak agama secara total dan mengganggap sains adalah segala-galanya. Ustaz Hanafi pula menolak sains secara total dan mengganggap kemajuan sains adalah Yahudi dan Kristian yang boleh membawa kepada neraka,termasuklah bidang perubatan. Pertembungan pemikiran pensyarah Atheis,ustaz tradisional dan seorang doktor pakar islam pasti akan menyajikan kisah-kisah dan perdebatan yang menarik untuk dihidangkan kepada para pembaca.
Di awal cerita, impian Dr.Donald bertekad untuk mengembangkan fahaman dan ajaran Ateis di seluruh Malaysia di mana beliau mensasarkan pelajar-pelajar ketika sesi kuliah, beliau memberi persoalan-persoalan yang membingungkan pelajar. Sehinggalah kedatangan pensyarah baru iaitu Dr.Ahmad Zahidi yang bukan sahaja pakar bedah jantung malah bertauliahkan agama, beliau yang membantu menjawab persoalan-persoalan tersebut, malah Dr.Donald mengajaknya berdebat berkaitan Tuhan.
Adakah Dr.Donald menang dalam perdebatan tersebut? Adakah Dr.Donald berjaya mempengaruhi pelajarnya tentang fahaman Ateis? Adakah Dr.Ahmad Zahidi dibuang kolej disebabkan laporan warden asrama atas tuduhan ajaran sesat? Apakah penghujung cerita Dr.Donald, masih berpegang fahaman Ateis atau sebaliknya?

#6 – The Choice – Dialog Islam Kristian

RM 26

 

The Choice (Pilihan) merupakan sebuah nukilan perdebatan Ahmed Deedat dengan beberapa paderi atau pendeta Kristian. la merupakan dialog dan diskusi teologi yang begitu padat dengan informasi dan perbandingan. Apa yang diketengahkan oleh Ahmed Deedat adalah perdebatan bukanlah untuk menentukan menang atau kalah. Tetapi kemuncaknya ialah menyatakan dan membuktikan tentang kebenaran dan kesyumulan Islam itu sendiri. Dengan hujah dan bukti-bukti yang dibawakan akan memberikan kita destinasi mana yang sebenarnya, sepatutnya kita tempuhi. Perdebatan di antara Ahmed Deedat dengan paderi atau pendeta Kristian ini juga sering menjadi bahan rujukan dan perbualan dalam menghurai diskusi perbandingan agama.

Semoga dengan membaca buku ini, cahaya iman dan hidayah itu akan terus teguh di hati setiap muslim.

 

#7 – Kau Sembah Apa?

RM 25

Buku ini mengisahkan tentang agama-agama di Malaysia, serta ulasan dan kritikan terhadap isu-isu sensitiviti antara agama yang wujud di negara ini. Penulis menyentuh asas, sejarah, konsep, salah faham dan pebezaan mazhab dlm agama islam, buddism, taoism, kristianiti, hinduism, sikhism. Antara persoalan & perbincangan yang ‘thought provoking’ dalam buku ini yang menjadikan ia menarik untuk dibaca (tidak membosankan):  Apakah yang islam anjurkan kpd umat islam yang hidup dalam masyarakat majmuk, Bagaimana menggunakan Quran sebagai alat yang ampuh untuk memberi kefahaman tentang islam?, Adakah Bible Relevan untuk Umat Lain,  Mazhab Perkembangan Mazhab Kristian, Bagaimana agama agama datang ke Tanah Melayu? Bagaimana dialog sebagai jalan terbaik untuk memupuk persefahaman?

#8 – Al-Quran, Hadis & Bible

RM 20

Statistik agama di dunia menunjukkan Islam dan Kristian adalah dua agama yang mempunyai penganut yang terbesar. Kedua-duanya menjadi agama yang popular diamalkan di seluruh dunia. Bahkan ayat al-Quran juga menunjukkan hubungan yang lebih mesra antara Islam dan Kristian berbanding agama-agama lain. Buku ini bukanlah bertujuan mengajak orang Islam menjadi murtad atau memaksa orang Kristian mengucap dua kalimah syahadah. Tetapi ia mahu membuka ruang untuk kita menilai persamaan serta perbezaan Islam dan Kristian dari sudut akademik dan kajian.

Selain itu, kandungan di dalamnya membahaskan isu-isu akidah, akhlak, ibadah dan teori agama berdasarkan sumber rujukan utama Islam dan Kristian. Ia menjadikan rujukan al-Quran dan Hadis berada di samping Bible dalam setiap perbahasan. Dengan adanya buku ini, diharapkan pemikiran para pembaca akan lebih meluas dan ilmu menjadi semakin bertambah.

#9 – Yahudi, Kristian, Hindu, dan Buddha Berasal Daripada Islam?

 

Buku ini, bermula dengan persoalan, sebagaimana tajuknya. Kandungan buku ini membawakan perbincangan tentang:

  1. Mengapa agama Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad s.a.w. terdapat kisah-kisah nabi terdahulu? Apa kaitan Baginda dengan nabi-nabi terdahulu?
  2. Nabi Muhammad s.a.w. adalah berbangsa Arab, namun kenapa Al-Quran harus bercakap mengenai bangsa lain terutama sekali bangsa Yahudi?
  3. Mengapa Al-Quran mengakui kitab-kitab terdahulu, malah terdapat banyak persamaan hukum di dalamnya?
  4. Bagaimana Nabi Muhammad s.a.w. tahu kisah para nabi bangsa Yahudi, sedangkan dalam hidupnya tidak pernah belajar mengenai agama Yahudi dan tidak pernah membaca Taurat dan Injil?

Jawapan kepada empat soalan ini hanyalah satu. Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad s.a.w. adalah agama yang telah dibawa oleh nabi-nabi terdahulu, yang diturunkan melalui wahyu oleh Tuhan yang satu. Ikuti perbincangan mengapa jawapan kepada persoalan ini di nyatakan begitu oleh penulis.

Penulis juga menyatakan. sekiranya agama Islam ini tidak ada kaitan dengan nabi terdahulu, Nabi Muhammad tidak perlu bersusah payah untuk mengkhabarkan mengenai orang Yahudi, Nasrani, Sabien, dan Majusi kerana Baginda berbangsa Arab, manakala kesemua kelompok itu bukanlah daripada kalangan bangsa Arab. Anda setuju atau tidak? 

 

#10 – Aku Masuk Islam Kerana Nabi Isa

RM 15

Siti Rahmah dilahirkan dengan nama Kris Rona Yunita. Dulunya beragama Kristian Protestan. Dulunya ia sangat membenci Islam kerana menurutnya Islam adalah agama yan suka peperangan, beristeri banyak, ibadah yang susah dan larangannya adalah hal-hal yang nikmat.

Masa lalunya sangat kelam. Ia berkahwin kerana hamil lalu bercerai, ketagihan dadah, menjadi GRO di tempat hiburan malam. Bahkan pernah membunuh bayinya sendiri. Kemudian Ia masuk Islam. Namun Ibu dan keluarga besarnya menentangnya bahkan menganggapnya sudah GILA. Dan memaksanya agar kembali keagamanya yang lama.!

“Jarang ada orang yang secara jujur mau mengungkapkan masa lalunya yang kelam penuh dosa, dan yang anehnya lagi dia belajar Islam dari Injil?

warungbooku