Bacakan Buku Untuk Anak, Kerana 7 Manfaat Ini.

Jangan sekali-kali anda fikir, anak terlalu muda atau mentah untuk di bacakan buku. Meskipun mereka masih belum lancar berkata-kata, atau belum pandai mengeja.

[su_spacer="10"]

Ibubapa amat digalakkan membacakan cerita kepada anak-anak, seawal umur 1 tahun. Pemilihan buku mesti sesuai dengan peringkat umur anak, dengan gambar atau lukisan pelbagai warna dan saiz yang besar.

[su_spacer="10"]

Koleksi buku di sini, amat sesuai sekali dengan anak-berusia 1 – 3 tahun. Dengan tema haiwan, lukisan yang menarik, warna yang pelbagai dan kontra memang mudah menarik minat anak kecil. Tanpa berfikir panjang, saya terus membelikan seluruh buku dalam set ini untuk dibacakan kepada si cilik di rumah 🙂

[su_spacer="10"]

Apa manfaatnya membacakan buku buat anak kita?

#1 – Hubungan mesra yang terjalin secara spontan antara anak-ibubapa ketika aktiviti membaca meninggalkan kenangan manis dalam 'zaman kanak-kanak mereka. Pastikan aktiviti membaca menyeronokkan, selesa dan bebas tekanan.

[su_spacer="10"]

#2 – Buku cerita membantu mereka membesar dengan dunia imaginasi yang tidak dijangkau dengan peserkitaran sedia ada. 'Melawat' ke dunia marin/lautan, hutan, bandar besar, musim salji, contohnya.

[su_spacer="10"]

#3 – Jadikan rumah kita permulaan habit membaca & belajar yang baik, jika mahukan sistem pendidikan yang lebih baik, mulakan dengan keluarga kita.

[su_spacer="10"]

#4 – Kajian sains membuktikan aktiviti membacakan buku kepada anak-anak akan memberikan kesan kepada otak mereka. Ujian MRI telah dijalankan sewaktu kanak-kanak itu mendengar bacaan ibu bapa mereka dan menunjukkan aktiviti otak mereka menjadi lebih aktif, dikedua-dua bahagian kiri (kritikal, analitikal) dan kanan (kreativiti, emosi).

[su_spacer="10"]

 

#5 – Membaca buku adalah plan pendidikan paling murah dan mampu milik tetapi efektif. Terdapat pelbagai skil yang bermanfaat untuk anak anda, melalui aktiviti membaca buku; seperti mengenal bunyi, mengenal bentuk abjad, mengenal pelbagai warna, bunyi haiwan, persekitaran, struktur bercerita, dan lain-lain.

[su_spacer="10"]

#6 – Penerimaan anak-anak ke atas nasihat, teguran dari ibubapa adalah lebih baik ketika membaça buku atau bermain. Ibubapa boleh menyelitkan nasihat, pengajaran kepada anak-anak yang disesuaikan dengan jalan cerita.

[su_spacer="10"]

#7 – Hubungan adik beradik juga bertambah mesra apabila ibubapa menjadikan aktiviti membaca buku secara berkumpulan dengan adik adik.

 

warungbooku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *