Bacaan Terbaik Untuk Rangsang Kreativiti Remaja

Kajian baru menunjukkan, generasi millennial sukar mengekspresi idea mereka secara kreatif. Terlalu banyak kemudahan, infomasi dihadapan mereka tersedia, tanpa perlu bersusah payah mendapatkan, mesistesis maklumat. Kesemuanya boleh didapati dari apps, hanya dengan beberapa klik! "Kemudahan" seperti ini membantutkan skil berfikir dan menulis secara kreatif.

 

Kajian yang diterbitkan pada awal tahun ini dalam Kreativiti Penyelidikan Journal, dari Universiti Harvard & Universiti Washington mengkaji, "Bagaimanakah gaya, kandungan dan bentuk remaja seni membuat dan penulisan kreatif berubah sejak 20 tahun lepas? "

 

Penulisan kreatif adalah sebahagian daripada menjadi seorang kanak-kanak. Penulisan dan membaca cerita seperti memulakan hidup di Mars, peperangan antara penduduk kerajaan di pelbagai planet;  membantu menguatkan daya imaginasi. Kajian terbaru menyatakkan kanak-kanak generasi Y nampaknya lebih suka realisme naratif apabila mereka menulis cerita.

 

Kreativiti generasi X bercambah melalui komik. Sedari kecil, kebanyakkan gen-X bermula dengan komik Doraemon, Budak Getah, X-Hunter, X-Men; hanya menyebut sebahagiannya. Generasi Y, alpha dan seterusnya memerlukan method yang lebih sophisticated untuk mencambahkan daya kreaitviti mereka. Novel sains fiksyen adalah salah satu jawapannya. Penguasaan skil visual yang telah bertambah baik dikalangan generasi Y kini menyebabkan minat mereka terhadap penulisan kreatif, contohnya, menurun. Mereka lebih cenderung memikirkan aktiviti apakah yang mahu dilakukan ketika bercuti, daripada berimaginasi bagaimana kehidupan di planet lain (contohnya 7 planet yang baru dijumpai NASA).

 

Bacaan sains fiksyen adalah jawapan kepada sumber inspirasi untuk pemikiran kreatif, nonlinear dan diluar kotak. Kami mencadangkan pilihan buku sains fiksyen mencetuskan imaginasi, fantasi, keajaiban  dan dunia pelbagai kemungkinan.

[su_spacer='20']

#1 – Cerita tentang DNA, Projek Sains ke atas Hidupan, Cyborg, Artificial Intelligence, Robot!

 

 

 

 

 

 

 

 

[su_spacer='10']

IMAGIKATA, EKSISTENSI dan TRANSGENESIS – Kisah masa hadapan yang jauh membawa pembaca ke dimensi dunia yang berlainan. Kisah sains fiksyen yang sememangnya mind-blowing!

[su_spacer='20']

#2 – Penaklukan, pertarungan antara kerajaan dan pahlawan , kuasa magis, inter-galactic persis Star Wars (?)

[su_spacer='10']

GALAKSI MUKHSININ, KRONIKA NASHAN dan OPERA ANGKASA - Antalogi cerpen extraordinary, kisah sequel (kronika) dan opera angkasa ini, berkenaan dengan sebuah kerajaan bernama Nashan. Padat dengan kisah-kisah keperwiraan, setia kawan, ihsan, keberanian, pertarungan, siasah,  ekonomi, unsur magis, kebudayaan, lagenda, teknologi, sumber alam, tenaga hinggalah makhluk 'unusual' seperti raksasa. Sequel ini adalah gabungan bergaya antara sastera dan sains fiksyen, ia dalam kelas yang tersendiri. Sequel ini mampu membawa pembaca hanyut jauh ke dalam dunia imaginasi, dan pastinya terpana dengan gaya bahasa yang indah!

[su_spacer='20']

#3 – Misteri, Pembunuhan, Dunia Paranormal

 

 

 

 

 

 

 

 

[su_spacer='10']

SHERLOCK HOLMSES, ANARKIS BANGKIT dan JIN-TINA – Membawa anda masuk kedunia misteri, jenayah, pembunuhan; yang memang menarik apabila menggunakan ilmu sains untuk pembuktian.

Kombinasi geopolitikal, ketenteraan, dan paranormal di garap dengan baik dalam setiap buku ini.

[su_spacer='20']

Sekarang, tiba masanya untuk biarkan remaja dan pelajar 'meliar' ke dunia imaginasi, kreativiti dan magis tanpa sempadan!

warungbooku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *